Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@12:54:58 GMT

فلسفه وجودی امامت نجات انسان از کژاندیشی است

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۵۴۷۰۰

فلسفه وجودی امامت نجات انسان از کژاندیشی است

کارشناس فقه و اصول خارج گفت: امام چه در مسند باشد یا نباشد، چه در قید حیات باشد یا نباشد امام است. امام به معنی واقعی حریت و آزادگی را ترویج می‌دهد. فلسفه وجودی امامت این است که از کژاندیشی و کم فهمی انسان را نجات داده و محور معرفت، وحدت و عبادت است. اخلاق ما نیز باید حول امام بچرخد و اینگونه است که از افراط و تفریط فاصله می‌گیریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت الاسلام والمسلمین بهرام دلیر در گفت‌وگو با ایسنا، با تاکید بر این موضوع که بحث امامت را در دو حوزه قرآن و سنت می‌توانیم دنبال کنیم اظهار کرد: تمام مسلمین با تمام اختلاف فرق و  تمام مذاهب آسمانی به کتاب الله اعتقاد دارند. در حدود ۵۰۰ آیه و یا حتی بیشتر درباره ولایت حضرت علی (ع) و اولاد ایشان در قرآن آیه وارد شده است. آیاتی همچون "اطیعوالله و اطیعوا الرسول واولی الامر منکم " و یا آیه ۵۵ سوره مائده "إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلَاةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ" این‌ها از جمله آیاتی است که در قرآن کریم وارد شده و همه اینها می‌تواند دلیل محکمی برای اثبات امامت حضرت علی(ع) در قرآن باشد.

وی گفت: در بحث امامت باید این را بدانیم که پرودگار عالم امام را انتخاب می‌کند. امامت امری کاملا انتصابی و از سوی خداوند است. به خاطر ویژگی‌هایی که فرد دارد به امامت منصوب می‌شود. امامت را به آن جهت به فرد می‌دهند که وقتی فرد به امامت رسید از هر جهت مطیع امر خداوند است. "یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ ۖ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا یَهْدِی الْقَوْمَ الْکَافِرِینَ" این پیامی است که خداوند از طریق جبرئیل به رسول اکرم (ص) می‌رساند. فعل"لَمْ تَفْعَلْ" یعنی اینکه اگر این موضوع را مطرح نکنی به رسالت خود عمل نکرده‌ای و یا در آیه ۵۹ سوره نساء آمده است؛ "یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَأُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ ۖ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِی شَیْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَی اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ کُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ ۚ ذَٰلِکَ خَیْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِیلًا"  این آیات قرآنی دلالت بر امامت حضرت علی (ع) دارد.

این کارشناس فقه و اصول خارج در ادامه با شاره به بحث‌هایی که در سنت رسول اکرم (ص) مبنی بر امامت حضرت علی(ع) وارد شده است خاطرنشان کرد: رسول اکرم (ص) شخصیت امام علی (ع)   را همچون هارون برای حضرت موسی تعریف می‌کند و می‌فرمایند:" «اما ترضی ان تکون منّی بمنزلة هارون من موسی إلاّ أنه لانبیّ بعدی، انه لاینبغی أنا أذهب إلا و أنت خلیفتی؛ آیا راضی نمی‌شوی که نسبت تو با من، به سان هارون و موسی باشد، جز اینکه پس از من پیامبری نیست؟ هرگز شایسته نیست که من بروم، مگر اینکه تو خلیفه و نماینده من باشی.» باطن نبوت هم به امامت متصل می‌شود. رسولان الهی دارای ولایت و امامت بوده‌اند همچون حضرت ابراهیم (ص) که بعد از اینکه به پیامبری مبعوث می‌شوند به مقام امامت می‌رسند.

وی ادامه داد: وقتی در بحث سنت از حضرت علی (ع) می‌خوانیم پیامبر (ص) درباره شخصیت حضرت علی (ع) می‌فرمایند: «یا علی ما عرف اللّه حق معرفته غیری و غیرک و ما عرفک حق معرفتک غیر اللّه و غیری؛ ای علی! خداوند متعال را نشناخت به حقیقت شناختش جز من و تو، و تو را نشناخت آن گونه که حق شناخت توست، جز خدا و من.» این نکته بسیار عظیم و ارزشمندی است که هرگز نباید از یابد برده و آن را دست کم بگیریم.

این کارشناس اخلاق و فقه درباره کارکردهای امامت گفت:در جهانی که امام محور است تمام سبک‌های زندگی اعم از سیاست، فرهنگ، اقتصاد، اجتماع و ... همگی باید حول محور امام بچرخند. از این طریق است که به بیراهه نمی‌رویم. برای رهایی از مشکلاتی که وجود دارد با دست به دامن شدن فردی همچون امام که از سمت خدا منصوب شده و تمام اهدافش برای رضای الهی است می‌توانیم به سمت تعالی حرکت کنیم. مراد از امام در اینجا یعنی حضرت علی (ع) و اولاد ایشان. در جامعه امروز امام به عنوان مفهوم لغوی به کار برده می‌شود نه به آن معنی که دربراه آن بحث شد. پس از به شهادت رسیدن امام حسن عسگری (ع) امام عصر (عج) امام زمان حاضرند که در غیبت به سر می‌برند. همچون خورشیدی که در پس ابرهاست. وقتی خورشید در پس ابرها است این به معنی نبود خورشید نیست چرا که نور و روشنایی خورشید زمین را روشن می‌کند. در هر دین و مذهبی هم این اعتقاد نسبت به وجود امام دیده می‌شود.

دلیر یادآور شد:  همانگونه که اشاره کردیم امامت حکمی است که از سوی خداوند اعطا می‌شود و اگر مردم آن را قبول کنند یا نکنند تاثیری در این امر نخواهد داشت. همچون زمانی که حضرت علی (ع) خانه نشین بود اما همچنان امام بودند. در زیارتنامه‌های ائمه (ع) می‌خوانیم ای کسانی که کلام و سخن ما را می‌شنوید و جواب می‌دهید. پس امام چه در مسند باشد یا نباشد، چه در قید حیات باشد یا نباشد امام است. امام به معنی واقعی حریت و آزادگی را ترویج می‌دهد. فلسفه وجودی امامت این است که از کژاندیشی و کم فهمی انسان را نجات داده و محور معرفت، وحدت و عبادت است. اخلاق ما نیز باید حول امام بچرخد و اینگونه است که از افراط و تفریط فاصله می‌گیریم.

وی  گفت: در مراکز فرهنگی معنی اصطلاحی امام کمرنگ است و آنگونه که باید و شاید به این بحث پرداخته نمی‌شود. در بحث معرفتی آنکه امامت را باور دارد به اندک دانش خود افاقه نمی‌کند و همواره در طول زندگی در پی کسب معرفت است. در دنیای مادی به کم قانع است اما در عرفان و معنویت بی نهایت را می‌خواهد وقتی مناجات‌های حضرت علی (ع) را می‌خوانیم می‌بینیم که حضرت با تمام عظمتی که داشت در برابر خداوند اشک می‌ریخت و تمنای یاری داشت و می‌گوید: خدایا به یک پلک هم زدنی مرا به حال خود وامگذار، فریاد حضرت علی (ع) که الگوی انسانیت است در نهج البلاغه عدم دست درازی به بیت‌المال بود. اگر معنی امامت در جامعه امروز ما ظهور و بروز داشت یک روز شاهد حقوق نجومی، یک روز املاک نجومی و یک روز اختلاس‌های میلیاردی نبودیم.

این کارشناس اخلاق و فقه ادامه داد: زندگی سالم و لقمه حلال و کلام درست و رفتار مناسب جزء ابعادی است که باید از امامت درس بگیریم خیلی از پیشوایان و خطبای ما در اوایل انقلاب محور صحبت‌های خود را نهج البلاغه قرار می‌دادند اما امروز چقدر نهج البلاغه و نامه حضرت به مالک اشتر و یا نامه حضرت علی(ع) به امام حسن (ع) در جامعه ما مورد بحث و گفت‌وگوست. محبت‌ها و دوستی‌های ما چقدر بر محور امامت شکل می‌گیرد. بازار و سیاست و اقتصاد و دین ما چقدر بر محور امامت و نهج البلاغه است. انسان دارای کرامت است و یکی از اهداف امام حسین (ع) از قیام آزادی و حریت انسان بود اما امروز می‌بینیم در مواردی آزادی انسان‌ها حفظ نمی‌شود. حتی در مسائل خانوادگی بعضا یکدیگر را بر نمی‌تابیم و سعه صدری که باید داشته باشیم را نداریم. دلیلش چیست؟ چون آنگونه که باید و شاید به واژه امامت در مراکز فرهنگی و هنری ما پرداخته نشده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: دهه امامت و ولایت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۵۴۷۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فراخوان نخستین سوگواره بین‌المللی سفینه النجاه

فراخوان نخستین سوگواره بین المللی سفینه النجاه با هدف تبیین و آشکارسازی نیروهای نجات بخش در کربلا به عنوان ظرفیت‌های اثرگذار برای تهییج فطرت‌ها در جهت رسیدن به آرمان‌های حسینی، منتشر شد.

به گزارش ایسنا، نخستین،سوگواره بین المللی سفینه النجاه با هدف تبیین و آشکار سازی نیروهای نجات بخش در کربلا و به کارگیری هنر به مثابه ابزار در جهت ابلاغ پیام نجات خلق با کشتی نجات حسین ابن علی علیه السلام و همچنین اثبات نیاز کنونی شیعه و آحاد جامعه بشری در برافراشتن نمادی برای معرفی کربلا و ایجاد فضایی برای اشتراک گذاری دیدگاه‌ها، جذب متخصصان برجسته حوزه های مختلف و تشویق پژوهشگران به تحقیق در زمینه های نو و نیز افزایش آگاهی مردم در زمینه آرمان‌های مهدویت و جریان سازی در جامعه منتشر شد.

این سوگواره در بخش های علمی، ادبی و هنری با موضوعیت "پیراهن معظم حضرت سیدالشهداعلیه السلام" در ۱۲ محور برگزار می شود و آثار مربوطه در زبان های فارسی، عربی، انگلیسی و اردو خلق خواهند شد.

بر اساس این فراخوان، هنرمندان تا تاریخ اول محرم الحرام ۱۴۴۶ فرصت دارند نسبت به ثبت نام و ارسال آثار خود در پایگاه سوگواره بین المللی سفینه النجاه به نشانی www.al-nejat.com اقدام کنند.

همچنین هنرمندان محترم می‌توانند در مسیر خلق اثر، برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با اسناد تاریخی و معرفتیمربوط به "پیراهن معظم سیدالشهدا علیه السلام" به نشانیwww.atigh.org مراجعه کنند.

متن فراخوان این سوگواره بدین شرح است :

بسم الله الرحمن الرحیم

"پیراهن معظم حضرت سیدالشهدا علیه السلام، پرچم برافراشته قیام قائم عجل الله تعالی فرجه;عطر ظهور در سوگواره جهانی سفینة النجاة"

به حول و قوّه الهی، سوگواره جهانی سفینه النجاة آغازی ست برای پاسخ به مهم ترین آرزو و بلکه نیاز فطری بشر یعنی نجات از هرگونه درد، رنج و نابودی.

سوگواره بین المللی سفینه النجاه فرصتی است برای عرض تعظیمی نو به بارگاه بلند مرتبه حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام. هماره قلب ما با احساس نیاز به رکوع خاضعانه به این دردانه بی مثال حق، در پی بهانه ایست برای جلوه گر شدن خود، تا شاید در حین این رکوع به حقیقت سجده رسیده و جوهر عبودیت را در خود یافته به کنه ربوبیت رهسپار شود.

پیراهن معظم پدر بندگی، امروز اجازت بر جلوه گرفته تا شاید جای خالی تصویر تام عاشورا را در هزاران هزار ایام و روزگاران پر کند و چشم آخرالزمانی ها را در پیدایش قبله ای برای اظهار وجود، روشن کند.

پیراهن حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام پرچم قیام صاحب ماست، پس با این نماد تام مظلومیت می توانیم جهان را به توجه ، تدبر و خضوع دعوت کنیم.

«جهانیان تشنه هستند، تشنه حقیقت حسینعلیه السلام»

خادم مسیح حسین، حضرت علی اصغرعلیه السلام 

اهداف برگزاری سوگواره

_ تبیین و آشکار سازی نیروهای نجات بخش در کربلا به عنوان ظرفیت های اثر گذار برای تهییج فطرت ها در جهت رسیدن به آرمان های حسینی

_ استفاده مطلوب از ذوق و استعداد های هنری و به کارگیری هنر به مثابه ابزار در جهت ابلاغ پیام نجات خلق با کشتی نجات حسین بن علی علیه السلام

_ اثبات نیاز کنونی شیعه و آحاد جامعه بشری در برافراشتن نمادی برای معرفی کربلا ، جغرافیای نجات بخش

_ ایجاد فضایی برای ارتباط و اشتراک گذاری تجربه و دیدگاه ها و جذب متخصصان برجسته حوزه های مختلف

_ تشویق پژوهشگران به تحقیق در زمینه های نو و افزایش آگاهی و دانش مردم در زمینه آرمان های مهدویت

_ جریان سازی در جامعه و در میان گروه های مختلف از طریق آگاهی بخشی به ایشان در موضوعات مطرح شده

دامنه برگزاری: بین‌المللی

زبان ها: فارسی ، عربی ، اردو ، انگلیسی ، آذری

محورها و موضوعات سوگواره

هرساله این سوگواره مختص به موضوعی می باشد و به فضل الهی امسال با موضوع :

"پیراهن معظم حضرت سیّدالشهدا علیه السلام " برگزار خواهد شد.

۱_نزول پیراهن از بهشت و قبول توبه ی

آدم،علیه السلام به واسطه این پیراهن

۲_سیر و اسفار این پیراهن در میان انبیای عظام و نجات همه ی ایشان به واسطه این پیراهن

۳_نزول پیراهن در هنگام به آتش افتادن حضرت ابراهیم،علیه السلام،و نجات ایشان

۴_شفای چشمان حضرت یعقوب علیه السلام به واسطه  این پیراهن

۵_نجات حضرت یونس،علیه السلام از شکم ماهی به واسطه این پیراهن

۶_تحویل پیراهن به حضرت زینب سلام الله علیها توسط حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها ، سه روز پیش از شهادتشان جهت ارسال به کربلا

۷_به غارت بردن پیراهن در روز عاشورا

۸_بازگرداندن پیراهن به اهل بیت علیهم السلام پس از تقاضای امام سجاد،علیه السلام در شام

۹_پیراهن نزد حضرت صاحب،علیه السلام در هنگام ظهور و پوشیدن این پیراهن توسط ایشان

۱۰_اهتزاز پیراهن امام حسین علیه السلام از اول ماه محرم از عرش

۱۱_اعلام زمان ظهور برای حضرت صاحب علیه السلام به واسطه جوشش خون از این پیراهن در شب ظهور

۱۲_تظلّم حضرت صدّیقه کبری علیه السلام در روز قیامت با پیراهن خونین سیدالشهدا علیه السلام

بخش های مختلف سوگواره:

۱_بخش علمی

۲_بخش هنری

۳_ بخش ادبی

۱_بخش علمی :

مقاله علمی ، پایان نامه ، رساله و...

۲_بخش هنری:

هنرهای دیجیتال ( طراحی گرافیکی،پوستر،تصویرسازی و نقاشی دیجیتال،موشن گرافیک و تولید هنری با استفاده از فناوری های مدرن )

هنرهای مرتبط بارسانه ( فیلم کوتاه ۳دقیقه ای، فیلمنامه نویسی، مستند، نماهنگ، پادکست، تولید موسیقیبرای تولیدات رسانه ای )

فتوگرافی ( عکاسی، تصویربرداری در ابعاد مختلف از عکس های خبری گرفته تا هنری )

هنرهای تجسمی ( نقاشی، مجسمه سازی و... )

۳_بخش ادبی:

شامل: شعر (قالب های مثنوی، غزل، قصیده، قطعه،دوبیتی، رباعی، ترجیع بند، مستزاد، مسمّط، ترکیببند، ترجیع بند) ، متن ، قطعه ادبی و...

۴_بخش ایده و طرح:

این بخش این فرصت را به علاقه مندان می دهد تا طرح ها و ایده های خود را در زمینه ی موضوعات سوگواره ارائه کنند.

در واقع هدف از این بخش ، ایجاد خلاقیت و نوآوری در زمینه های مذکورمی باشد.

جوایز

نفرات برگزیده هر بخش: سفر زیارتی کربلای معلی، تندیس نجات، سکه تمام بهار آزادی

نفرات شایسته تقدیر هر بخش: سفر زیارتی کربلای معلی، ربع سکه بهار آزادی

زمان بندی:

مهلت ثبت نام و ارسال آثار تا اول محرم الحرام ۱۴۴۶

متقاضیان محترم برای ثبت نام و ارسال آثار به سایت رسمی سوگواره بین المللی سفینه النجاه به نشانی

www.al-nejat.com مراجعه کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • علم‌الهدی : اگر امام صادق(ع) در امور سیاسی مداخله نمی‌کرد، به او ظلم نمی‌شد/ امامت سیاسی دشمن دارد
  • دلایل مظلومیت امام صادق(ع) از زبان آیت‌الله علم‌الهدی
  • امامت سیاسی دلیل نفرت دشمنان اهل بیت (ع) بود
  • احیای جایگاه مرجعیت علمی اهل‌ بیت در مکتب امام صادق (ع)
  • فراخوان نخستین سوگواره بین‌المللی سفینه النجاه
  • سالروز شهادت مظلومانه رئیس مذهب جعفری
  • سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع)
  • امام جمعه جدید ششتمد معرفی شد
  • دانش‌آموزان ‌‌باید بدانند فلسفه مرگ بر آمریکا و اسرائیل چیست
  • برنامه‌های سالروز شهادت امام صادق(ع) در قشم اعلام شد